Theme Preview Rss

epi oliday.....

im going back home tomorrow..hikhik..so excited...balik kampung....ooooo balik kampung..ati girang!!!aku ucapkan epi oliday kpd my housemate yg terchenta....awe....ko pg meninggalkan aku sorang diri ek kt cni.aku mau tdo ngn spe mlm ni...n of coz to mirmir n shasha..jom kte g epot sme2..pepagi bute dh kene pegi.wah..excited gle!!epi oliday to all....


*to miss yana--> aku dh kasik no phone aku kt ko yer...so dun 4get to call me as soon as u get back from nz..oke babeh..
*lastly.....epi graduation day to u...keje leklok yer..dh manyak duit nnt jgn lupe kt aku!!haha
*selamat tinggal 2009..thn yg amat duka bt ku..hukhuk

nk bebel jap

aku rs diri ini amat teruk
aku rs diri ini tk berhrge
rs diri cam...........nk mati
sushkh unt prcye seseorg???
skrg ni aku bleh lg nk senyum
lme-lme nnt.................bleh gle otak aku...
hukhuk..............

to someone that means a lot to me...


im sory for all the mistakes that i have done to you.
im just a human
,the imperfection one
i try to be the best for u.but obviously i am a failure

after all the years that we have been thr
ough,i only ask for one thing from you
for you to be trustworthy,it is all im asking...no more from you
i feel really ugly when you act lik
e im such a terrible person..
but it makes me realize how much u mean to me..

i have hurt your feeling..and i hope you dont feel the pain as much as i do..
the last thing i wanna do is to hurt you. .
it isnt an easy thing to let you go..
you make my world complete.
im lost without you..
i apologize for being 'the stupid of me'..


















Gunter von Hagens


‘DR Maut’ warga Jerman, Gunter von Hagens, baru-baru ini mengawet bangkai gajah dan dijangka menggunakannya untuk satu pameran besar-besaran sedikit masa lagi.

Pengumpul mayat itu yang selama ini mengawet mayat supaya tahan selama-lamanya dengan teknik ‘plastination’ (menggunakan plastik) bagi dipamerkan di seluruh dunia, menggunakan bakat uniknya terhadap bangkai gajah berkenaan, SambaGajah itu mati tahun lalu pada usia 41 tahun di Zoo Neukirchen, Jerman. Bangkai mamalia itu didermakan kepada Institut Plastination von Hagens untuk diawet, menjadikannya cabaran terbesar pernah dihadapi pasukan itu.

Dengan ketinggian lebih 3.96 meter dan berat 3,200 kilogram, proses mengawet Samba memakan masa 65,000 jam untuk menjadikannya bintang terbaru koleksi pameran von Hagens.

“Tiga puluh lima orang terbabit dalam kerja itu dan Samba akan dibawa pulang ke Jerman untuk dipamerkan tahun depan,” kata von Hagens yang dikritik pemimpin gereja kerana pamerannya yang menakutkan.

Mereka mendakwa doktor itu tidak menghormati maruah si mati. Sebelum ini, dia pernah mempamerkan orang mati melakukan aksi seks dan seorang ibu hamil bersama-sama janin dalam kandungannya.

Bagaimanapun, di tanah airnya, von Hagen di anggap wira dan mempunyai senarai menunggu orang yang berharap untuk menjalani proses plastination - satu teknik pengawetan mayat yang dipeloporinya.

Perhentian pertama Samba apabila pulang ke Jerman ialah di zoo tempat dia mati akibat sakit jantung. Von Hagens mencipta teknik plastination pada penghujung 1970-an dan mula membuat pamerannya yang menakutkan di Tokyo pada 1995. Sejak itu dia menjelajah pelbagai negara di Amerika Utara, Eropah dan Asia, dengan yang terbaru, di Singapura.

Pakar anatomi itu mencetuskan kontroversi sepanjang kariernya dan mendapat bantahan besar-besaran apabila melakukan pembedahan mayat di depan sekumpulan penonton yang membayar untuk melihat secara langsung pembedahan itu.

Digelar pembedahan secara terbuka pertama mayat manusia di depan khalayak ramai dalam tempoh 170-tahun, acara itu menunjukkan von Hagens mengeluarkan organ dan kulit daripada mayat seorang lelaki Jerman berusia 72 tahun.

Ketua Etika Persatuan Perubatan Britain mengecam pameran itu dengan menyifatkannya sebagai ‘penghinaan dan tidak menghormati’ perasaan orang lain.

Pada Januari 2004, majalah Jerman, Der Spiegel mendakwa von Hagens mengguna mayat bekas banduan yang menjalani hukuman mati di China. Doktor itu bagaimanapun berkata, dia tidak tahu asal usul mayat yang digunakan untuk pamerannya.

Pameran von Hagens, Body Worlds: The Original & The Cycle of Life biasanya membabitkan mayat tanpa kulit dengan otot dan organ didedahkan sementara mayat itu diletakkan dalam kedudukan seperti orang hidup.

Menurutnya, mayat yang digunakan dalam pameran itu biasanya daripada mereka yang bersetuju untuk mendermakan mayat mereka untuk tujuan pendidikan.

Von Hagens dan isteri, Angelina Whalley, melakukan proses plastination, teknik pengawetan yang menyahkan air daripada mayat sebelum pengawetan dilakukan menggunakan getah silikon atau damar.

p/s:apekh tujuan dr ni bt camni??de pekdah ke?cukup la stkt bt pameran lukisan ke,pameran setem ke.org mati tmpt die dlm kubur..bukan kt bgnn yg org rmai leh tgk.aparaa

am i dumb or stupid?

after a very tiring week,full with exam and craziness...at last dpt juge aku berehat...pheww...letih sesangat...sangat2 la letih...this is the first time i feel that i can breathe..exam mggu ni dilalui tnpa jayenye..seriously,i feel that i become dumber day to day..adkh otak aku mengalami deficit..adkh aku makin gelap hati?hurm....susah2..mate dh jadi cam mate panda.bengkak and gelap..dh la susah nk hilang.

unt menghilang ketensionan yg melanda diri malam ini,aku and osmate aku telah bt satu sesi karouke scr terbuka.dihost oleh aku sdri.stage pon bilik aku gak.pesertanye shasha and hauhau..kami bukak pintu bilik yg mengadap jalan luar dengan sebesar alam..then nyanyi lagu2 rock kapak zaman dulu..kasik satu kampung dgr sore kami yg best ini..haha..syabas kpd rakan2 ku krn menganggu jiran2 sebelah dgn bunyi yg amat tidak best unt didgr..

satu lg crite,alkisahnye da la budak skolah aku a.k.a jr yg tdk brape aku kenali..beliau jd finalis rncgn penyampai ikon rtm..aku br je tgk skali citer nih..tk prasan plak die de msk tanding ni(act tk tau pon sbb aku tk recognise die)..dh jd juare pon skrg..igt pny igt,maybe aku dh tau kot yg mn satu aina suzaily..tk slh die ni tomboy kt skolah dulu...cam dak yg lasak skit.agak terkejut sbb skang dh jd ayu thp gaban..pergh..cantik gle..rs pelik pulak tgk..anyway,congrats..semoga brjy dlm bidang yg kamu dn rkn2 scipp lain ceburi..

satu lg crite..knpkh famili aku tk tggu kepulangan aku dulu then br la g umah kakak aku kt kl...3 days b4 aku blk diorg dh pg..owh..sgt tgk adil.janji aritu nk g bwk aku oliday...janji tggl janji...ishk..ishkk...

p/s:de kucing br kt umah...comey...putih..kecik ag.tk sbr nk tgk nnt blk

Hari Kiamat

RAMALAN tarikh kiamat bukan perkara baru. Sudah acap kali penduduk dunia dimomokkan dengan ramalan hari kiamat berlaku pada tarikh tertentu, namun ternyata nafas dunia belum terhenti. Seorang petani di New England pernah meramalkan kiamat berlaku pada 23 April 1843 sehingga memiliki pengikut yang digelar The Millerites. Tarikh 1 Januari 2000 juga tidak terkecuali antara yang pernah diramalkan.

Terdahulu, riuh pada tahun 1806 apabila seorang penternak di Leeds, Britain mendakwa seekor ayam betinanya mengeluarkan telur bertulis 'Christ is coming' dan masyarakat dunia menjangkakan itu petanda kiamat hampir tiba. Pengasas gereja Mormon pernah menggemparkan dunia apabila memberitahu kiamat bakal berlaku sebelum tahun 1891.

Tahun ini, ramalan kedengaran lagi. Kali ini berdasarkan teori 'pengakhiran kalendar' kaum Mayan, Mexico, kiamat akan berlaku pada 21 Disember 2012. Filem berkisar mengenainya '2012' bakal ditayangkan di pawagam esok. Sama ada ramalan itu benar atau tidak, kita hanya akan mengetahuinya tiga tahun lagi.

Bagaimanapun, keadaan kali ini agak berbeza kerana manusia sedang digomol ketakutan ekoran alam bagaikan menunjukkan tanda-tanda enggan lagi bersahabat dengan manusia. Siri bencana alam luar biasa dan perubahan cuaca yang agak ekstrem menggamit resah.

Bagi mereka yang beriman dengan hari kiamat, hari itu pasti akan tiba. Meski kita tidak tahu bagaimana dan bila ia sebenarnya akan berlaku, namun hari kiamat paling rapat dikaitkan dengan peristiwa kehancuran dunia. Di sini, kita membicarakan tentang kehancuran dunia dan apakah yang memungkinkan ia berlaku.

Saintis mula menjangkakan dunia ini bakal hancur menerusi teori big bang yang diperkukuhkan oleh Edwin Hubble pada tahun 1929. Teori itu mengatakan alam semesta ini terbentuk daripada satu letupan dan ia sedikit sebanyak menggambarkan begitulah juga pengakhirannya atau big crunch. Jika benar teori itu, saintis menjangkakan alam semesta yang kini berusia 13.7 bilion tahun akan 'mati' pada 20 bilion tahun dari sekarang.

Namun begitu, ia bukanlah satu-satunya cara kemusnahan dunia khususnya bumi. Planet yang didiami manusia itu terlalu kerdil untuk dibandingkan dengan seluruh alam semesta. Bumi ibarat setitik pada satu galaksi dan terdapat berbilion-bilion galaksi di alam semesta.

Menurut Pegawai Sains di Agensi Angkasa Negara, Mohd. Zamri Shah Mastor yang ditemui di Putrajaya baru-baru ini, kehancuran dunia atau bumi boleh berlaku menerusi beberapa cara.

Hentaman objek

"Pertama adalah menerusi hentaman objek-objek yang terapung di angkasa lepas seperti komet atau asteroid. Terdapat bukti bahawa objek-objek ini boleh memusnahkan," katanya sambil menunjukkan sekeping gambar terbaru permukaan bulan yang pernah dirakamkan oleh misi angkasa Jepun, Selena.

"Kawah-kawah yang terbentuk pada bulan planet bumi adalah hasil hentaman daripada objek-objek ini. Bulan dan bumi kita terletak berhampiran. Bumi kita terselamat kerana memiliki atmosfera. Setiap kali komet dan asteroid cuba menerjah astmosfera bumi, ia akan musnah terlebih dahulu. Bayangkan apa akan terjadi jika manusia berterusan memusnahkan atmosfera dan lapisan ozon bumi?" soal Zamri yang berpengalaman selama 15 tahun dalam bidang sains angkasa.

"Saintis turut mengaitkan kepupusan dinosaur di muka bumi satu ketika dahulu dengan peristiwa hentaman komet. Peristiwa Tunguska yang menyebabkan kewujudan kawah seluas 2,150 kilometer persegi di Siberia pada tahun 1908 dipercayai disebabkan hentaman objek dari angkasa lepas," katanya.

Menurut Zamri, berdasarkan laporan Agensi Pentadbiran Angkasa Lepas dan Aeronautik Amerika Syarikat (NASA) di laman webhttp://neo.jpl.nasa.gov, boleh dikatakan hampir setiap hari ada sahaja asteroid yang bergerak menghampiri bumi dan berpotensi melanggarnya. Namun ia tidak berlaku kerana atmosfera kita masih menjadi perisainya. Terdapat 1,077 asteroid yang dikenal pasti berpotensi menghentam Bumi. Namun, lazimnya kata Zamri, saintis hanya menyedari kehadiran sesuatu asteroid apabila ia telah melepasi bumi.

"Antara asteroid yang paling hangat diperkatakan kini adalah asteroid Apophis. Ahli astronomi pada mulanya menjangka ia akan melanggar bumi pada tahun 2029 sebelum diubah kepada 2036.

"Asteroid ini dikatakan akan berada kira-kira 30,000 kilometer (dianggap hampir) dari bumi dan boleh mencetuskan bencana yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Bagaimanapun, berdasarkan saiznya, ia dijangka tidak akan memusnahkan bumi sepenuhnya," kata Zamri.

Perlanggaran galaksi

Selain daripada hentaman komet atau asteroid kata Zamri, bumi juga boleh musnah apabila berlakunya perlanggaran antara galaksi. Kejadian pertembungan antara galaksi memang pernah berlaku.


"Jika ia berlaku, seluruh isi galaksi berkenaan akan berlanggar dan tunggang terbalik. Lebih teruk daripada tsunami pun boleh berlaku," katanya.

Bagaimanapun Zamri berkata, kalangan saintis juga percaya ada kemungkinan alam semesta ini tidak akan berakhir, sebaliknya terus berkembang pesat. Bahkan, ada yang mendakwa bahawa bukti-bukti lebih terarah kepadanya.

Sementara itu, menurut bekas Ketua Jabatan Geologi, Universiti Malaya, Prof. Madya Datuk Mohamad Ali Hassan, bencana yang dahsyat dan besar boleh berlaku apabila plat-plat bumi bergerak semakin pantas dan mengakibatkan pertembungan sesamanya.

"Plat-plat itu kini bergerak lebih pantas dan bertembung dengan kerap berbanding sifat tabiinya sebelum ini. Sebab itulah kini semakin kerap berlaku gegaran gempa bumi dan kita biasa mendengar tentang tsunami. Malaysia yang tidak terletak di Lingkaran Api Pasifik pun sudah boleh merasai gegarannya. Apa akan terjadi sekiranya plat-plat itu bergerak semakin pantas?" soalnya sambil memberitahu bumi kini berusia 4.5 bilion tahun.

Fenomena alam berangkai

Mohamad Ali menerangkan, plat bumi bergerak semakin pantas ekoran tindakan manusia sendiri seperti pemusnahan hutan, penggondolan bukit, ujian nuklear dan penggerudian dasar laut.

"Suhu bumi yang semakin panas boleh mencairkan bongkah ais di kawasan kutub. Jika ais di Kutub Utara dan Kutub Selatan mencair, ia boleh menyebabkan banjir besar pada dunia," katanya ketika dihubungi.

Mohamad Ali tidak menolak kemungkinan berlakunya kemusnahan alam besar-besaran kerana teori kepupusan haiwan dan tumbuhan purba bagai menunjukkan jawapannya.

Beliau juga tidak menolak kemungkinan berlakunya fenomena alam berangkai yang dinamakan chain reaction sekali gus mencetuskan bencana yang amat dahsyat.

"Gempa bumi boleh menolak air laut ke atas permukaan bumi. Apabila ia berlaku, bumi berusaha untuk menyesuaikan diri dengan keadaan itu lalu menghasilkan 'tindakan-tindakan' melampau. Kejadian hujan batu dan salji turun di benua Afrika adalah antara tanda-tanda yang menunjukkan penyesuaian itu," ujarnya.

Dalam pada itu, NASA baru-baru ini menafikan kewujudan planet Nibiru atau planet X yang dikatakan muncul berhampiran bumi dan bakal melanggarnya pada tahun 2012 berdasarkan teori kaum Mayan.

"Planet ini tidak wujud," kata saintis NASA, Dr. David Morrison yang mendakwa menerima beribu-ribu e-mel berunsur kebimbangan berhubung kiamat yang dikatakan akan berlaku pada 2012.

Terma Kosmofobia

Morrison berpendapat, minat manusia yang semakin berkembang terhadap angkasa lepas telah membawa kepada satu terma iaitu 'kosmofobia'.

"Semakin manusia mengenali angkasa lepas, manusia semakin takut kepada ancaman cakerawala seperti ribut solar, lubang hitam dan Milky Way.

"Ramalan kiamat mungkin boleh meninggalkan kesan yang paling buruk iaitu membuatkan manusia takut terhadap unsur-unsur kosmos iaitu bidang astronomi dan alam semesta," ujarnya.

*sy nk tgk movie 2012*
*tension dgn exam--bluweekk!!*

...



(sile klik unt besarkan)
kerja di waktu lapang
cne nk dpt result ok
klau ni je keje nye
:D

bagus ke??

kenape kite slalu tgk org lain lbh bgs dr kte

knp kite slalu puji org(kdg2 puji yg berlebihan)

sdgkn obviously kite lbh bgs dr mrk (is it?)

npe kte slalu tk puas ati dgn diri sndrik

knpe ek??

ke mmg manusia dicipta mcm tu?

tk cukup ke pe yg tuhn bg kt kte

npe kte slalu tkde confidence dlm diri kte

pdhl tu la yg plg klau nk survive dlm idup ni

hurm...

cne nk bt ek..

tp klau dh de self-confidence

org ckp kte terover 'PD' plak..

'diri tk sberape,tp brani bt camtu'

dun blame them if they are brave to do what they think are rite to them

dun blame them if u are not confident with urself,even how perfect you are

ckp byk pon tk gn gak

yg penting,watch for your own back

org lain2,hati lain2

as far as tk memburukkan satu sme lain

they are 'ok in my book'

sekian.....coretan b4 smayang maghrib


*that is called 'low self-esteem'..well that is me
*bosan,tk tau nk bt ape....




~menaip di tgh malam bute~



nak tido..tp mls lg nk tido..pdhal dh lewat malam dh..esok sure bgn lmbt..mcm bese la..esok kn cuti...tp berlambak lg keje nk bt...pbl satu habuk pon tk start lg...luse dh nk present...dh la de exam gak...adeh..kenape mls sgt nih...sile la bg smgt kerajinan kt aku nih...argh....stress tol...saye mau balik umah...omsick!!huhu..tknk duk cni..tk best....sile supot tiket sy..sy nk balik umah skang jugak..



*cik awe cantek..epi besday to u.sweet 21.semuge anda bertambah cantik dr ari ke ari.hehe*
*to my sponsor -->bile nk kasik elaun nih..ni dh masuk bulan 11 kot..aish*
*sy hrp esok dh tk bermalas2 seperti ini lg..erk..*
*nsb bek subjek IPD n PK aku lepas,walaupon result nyawe2 ikan,tp drp kene repeat..owh.amat tdk sanggup*

baby iman...

ni adlh org baru dalam keluarga kami...born on 7th oktober 2009..weight 2.2kg..dinamakan sebagai WAN MOHD IMAN DANIEL BIN WAN MOHD FAIRUZ..tomelnye............my first nephew..so excited ar skit..hehe

Updating.....

dh lme tk update blog..sejak balk ari rye aritu..br skrg tergerak ati nk bukak blk...hoho..not much to write or say bout my life..have da same routine every day..bgn pagi..g campus..blaja...balik umah...tgk tv..tdo..mkn..exam..word yg last skali ni la yg plg memberatkan otak ku...urgh...rs nk muntah je....wish i can do something to cheer up my life...hurm...cant wait till this december..pliz fly me home...T_T...


blogger-emoticon.blogspot.com

*my condolences to all victims in Padang..*

Selamat Hari Raya

setelah beberape lme aku menunggu,akhirnye tercapai gak hajat aku nk beraye kt umah sndrik kt mesia ini..alhamdulillah...dh selamat smpai umah pon..dn aku adelah org yg first smpai di umah berbanding adik-beradik aku yg lain..haha..org yg paling jauh kot smpai dulu.hehe..skrg dh cukup dh sume org..sume dh balik..so..tggu nk beraye la esok..rs cam sekejap je pose..tk trase kot..jom kite beraye esok!!


*to all people who visit this site..thank you very much and dont forget to leave any idea or comment for me..and i wish Selamat Hari Raya Aidilfitri..maaf zahir and batin..may the celebration for this year become a very memorable day for us..*
*i'll be off until 28 of september :) *

sem 5?...


Hereby,i declare that WAN NUR FARAHANIM BT WAN ABD MALEK has officially become a third year medical student..wow...begitu cepat mase berlalu..skrg dh masuk sem 5..rs br je semalam smpai kt cni..rupe2nye dh 3 taun dh..esok bermule la sem br di UKRIDA.which means it will be more though and challenging..hurm..am i ready yet?am i?tk tau la nk ckp cne...jgn jd malas mcm sem lepas...jgn slalu ponteng kelas..jgn slalu duk mengadap tv..jgln slalu duk meronggeng kuar gmn2..(sile buang perkatann 'JANGAN')..hehe..sem ni de 4 blok semuanye..bermula dgn blok cardiovascular...semangat farah!!selamat menempuh sem baru unt sume rakan2 seperjuangan..

waiting for newborn..




sangat epi arini..knowing that i will have my first nephew next month..alhamdulillah..ini adalah cucu pertame dalam famili aku.wah..abah n mami dh jadi atuk n mama tuk.wah!!tk cye..hihi.and i cant believe that my bro finally become a father!!!congrats2.b4 this my bro ckp dh byk kali pegi scan tp dr cakap baby tu slalu duk tutp mende *tut* die..so tkleh nmpak..mak aku slalu duk ckp pompuan sbb malu2.hehe.klakar tol..then this morning,he ym me and told that great news..hehe..kene pikir nm panggilan untuk aku pulak ni..hehe..excited tol.then bro n aku duk bincang nm unt anak die ni..n of cos la kt depan kene taruk 'Wan Mohd..'..hehe..insyaallah,end of october akan keluar lah baby itu..cant wait to see him..tp tkleh nk tgk gak..aku kene tggu smpai la aku blk krismas nnt..mesti dh besr perut kak wawa tu..dh le die kecik je..to my big brother---->dh jd ayah org nih jgn duk buli org lg yer...(aku n adik aku slalu menjadi mgse buli die..die penah letak lipas kt muke aku(lipas tu hampir masuk dalam mulut aku),tarik suar aku depan org ramai,kunci aku dlm jamban n tutup lampu,slalu sorok handset aku,suh aku blanje awek die dan mendere kucing aku yg bername toby smpai sakit mental dan akhirnye mati)...haha..

*bosan duk dgr cte psl indonesia-malaysia kt paper..tkde gosip lain yang lebih menarik ke nk letak*